Hvis der er noget, som kan være belastende, og som rammer rigtig mange mennesker i Danmark, er det ryg-, nakke- og lændesmerter! Smerterne kan komme til os alle, og de rammer både folk med stillesiddende arbejde såvel som f.eks. håndværkere, der slider på kroppen.

Smerterne kan komme og gå i varierende grad. Men har man mange smerter, som ikke bliver behandlet og derfor fortsætter, kan det påvirke ens livskvalitet og virke invaliderende. Derfor bør der gøres noget ved dem, så d ikke ender med at være en ting, der kommer i vejen for et sundt og aktivt liv. Desuden skal man huske på, at det ikke kun er lokalt der lan være smerter, men at de også kan bevirke, at der opstår udfordringer med hovedpine, dårlig søvn og meget mere. 

Det kan du selv gøre

Hvis du døjer med smerter, bør du – modsat hvad mange tror – faktisk holde dig i gang. Du skal naturligvis ikke dyrke sport eller foretage dig noget, som giver dig kraftige smerter eller udstråling, men hold dig gerne aktiv, da det øger cirkulationen i musklerne. Tænk over at holde din hverdag så normal som mulig og gå ture samt lav øvelser for at aktivere området med smerte.

Foruden at fortsætte så meget som muligt i dine vante rutiner, kan det være en god idé at eksperimentere med stillingsrotation. Har du f.eks. ondt i ryggen, kan du prøve at finde en pude, der støtter eller aflaster.

Medicin er også en mulighed, som kan komme på tale. Er smerterne til at føle på, så indtag f.eks. paracetamol eller ibuprofen efter forskrifterne i pakken. Er smerterne for voldsomme, skal du kontakte din egen læge.

Din fysioterapeut kan hjælpe  

Med en henvisning eller på eget initiativ kan du opsøge en fysioterapeut, hvis smerterne skal behandles. En fysioterapeut kan hjælpe med af behandle, aflaste og finde gode øvelser, der passer til din problematik. Du får ofte en kombination af behandling som f.eks. massage eller udstrækning, hjemmeøvelser og generel viden, der stiller dig i stand til at blive fri for problemet og undgå tilbagefald.

Du kan søge hjælp i form af fysioterapi i Herning eller København i blandt andet DGI bygningerne.