Tour de France er et årligt cykelløb, der afholdes i Frankrig. Løbet blev første gang arrangeret i 1903 for at øge salget af aviser til den franske avis L’Auto, og det er siden blevet et af de mest prestigefyldte løb i verden. Løbet tilbagelægger typisk en distance på over 3.200 km og finder sted i løbet af tre uger i juli.

Tour de France er en af de mest populære sportsbegivenheder i verden, og hvert år ser millioner af mennesker den direkte tv-dækning. Trods sin popularitet har løbet været ramt af dopingskandaler i de seneste år, hvor en række højt profilerede ryttere er blevet taget i at bruge ulovlige præstationsfremmende stoffer.

Tour de France foregår primært i Frankrig, men løbet passerer af og til gennem nærliggende lande – bl.a. Spanien, Andorra, Italien og Belgien. Tour de France opdelt i etaper, og hver etape har en anden vinder. Den samlede vinder af løbet er den rytter, der kommer i mål med den laveste samlede tid i løbet af hele arrangementet.

En årlig begivenhed

Det første Tour de France blev afholdt i 1903 og blev vundet af Maurice Garin. Løbet er blevet afholdt hvert år siden, undtagen under de to verdenskrige. Den nuværende løbsrute omfatter 21 etaper. Tour de France er en af de mest opslidende sportsbegivenheder i verden, og det er en stor bedrift at vinde den. Mange af verdens bedste cykelryttere har aldrig vundet Touren, og nogle har end ikke engang gennemført den.

Løbet er også populært blandt tilskuere, som ofte står langs ruten for at heppe på rytterne. Nogle af de mest populære etaper i Tour de France foregår i bjergene, hvor landskabet er fantastisk, og hvor rytterne ofte må presse sig selv til det yderste for at nå i mål.

Tour de France-vinderen modtager en gul trøje (maillot jaune), som han kan bære under det næste års løb. Vinderen får også en lille kopi af Tour de France-trofæet, som er lavet af 18 karat guld og sølv.

Berømte vindere

Nogle af de mest berømte vindere af Tour de France er bl.a:

-Eddy Merckx (Belgien): Vinder af 5 Tours (1969-1972, 1974)

-Bernard Hinault (Frankrig): vinder af 5 Tours (1978, 1979, 1981, 1982, 1985)

-Miguel Indurain (Spanien): vinder af 5 Tours (1991-1995)

-Lance Armstrong (USA): vinder af 7 Tourer (1999-2005), senere frataget sin titelsom følge af doping

-Chris Froome (Storbritannien): Vinder af 4 Tours (2013, 2015, 2016, 2017)

Fokus på Tadej Pogačar

Tadej Pogačar (født den 27. november 1998) er en slovensk professionel cykelrytter, der kører for UCI WorldTeam UAE Team Emirates. Han er den regerende mester i både Tour de France og Vuelta a España.

Pogačar begyndte sin professionelle karriere i 2017 med LottoNL-Jumbos udviklingsteam. I sin første sæson som professionel vandt han Tour de l’Avenir og de slovenske nationale mesterskaber i landevejsløb. Pogačar fik sin grand tour-debut i Vuelta a España i 2018, hvor han sluttede på andenpladsen i den samlede stilling bag Simon Yates

Pogačar opnåedesin første store sejr i 2019, da han vandt 21. etape af Tour de France og sluttede på tredjepladsen i den samlede stilling. Senere samme år vandt han Vuelta a España og blev dermed den yngste rytter til at vinde den spanske grand tour. Pogačar fulgte dette op med endnu en etapesejr og en samlet andenplads i Tour de France i 2020 mens han endte øverst på podiet i 2021.

Pogačar anses for at være en af de mest lovende unge ryttere i sporten og er blevet beskrevet som et “vidunderligt talent”. Han er kendt for sine stærke klatreevner og sin angribende kørestil.