Paradentose er en almindelig tilstand, der påvirker tandkødet og knoglen, der støtter tænderne. Hvis den ikke behandles, kan paradentose føre til tab af tænder, hvis den ikke bliver behandlet. Nyere undersøgelser har også vist, at der er en sammenhæng mellem paradentose og andre alvorlige helbredstilstande som hjertesygdomme, diabetes og slagtilfælde. Hvis uheldet er ude, få behandling mod paradentose

Hvad er paradentose?

Paradentose er en infektion i tandkødet, som kan beskadige den knogle, der støtter tænderne. Paradentose skyldes plak, en klæbrig film af madrester, bakterier og spyt. Hvis plak ikke fjernes, kan det hærde til tandsten (tandsten). Plaque og tandsten irriterer tandkødet og får det til at blive betændt. Denne tilstand kaldes gingivitis. Gingivitis er en mild form for paradentose, som kan vendes med professionel rengøring og god mundhygiejne i hjemmet

 

Hvis gingivitis ikke behandles, kan den udvikle sig til paradentitis. I dette mere avancerede stadium af paradentose trækker tandkødet og knoglen sig væk fra tænderne og danner lommer. Disse lommer samler plak og tandsten og bliver inficeret. Efterhånden som paradentitis udvikler sig, ødelægges den knogle, der støtter tænderne, og tænderne kan til sidst blive løse og skal fjernes. Det er en yderst ærgerlig process og det er derfor vigtigt, at man både forbygger, men også behandler i god tid – hvis nu uheldet er ude alligevel.

Forbindelsen mellem paradentose og den generelle sundhed

Nyere undersøgelser har vist, at der er en sammenhæng mellem paradentose og andre alvorlige helbredstilstande som hjertesygdomme, diabetes og slagtilfælde. Personer med paradontitis har større risiko for at udvikle disse sygdomme end personer uden parodontitis. Den præcise årsag til denne forbindelse kendes ikke, men forskerne mener, at bakterier fra betændt tandkød kan komme ind i blodbanen og forårsage betændelse i andre dele af kroppen. Inflammation er en risikofaktor for mange kroniske sygdomme, herunder hjertesygdomme, diabetes og slagtilfælde.

Sådan passer du på dine tænder

God mundhygiejne er den bedste måde at forebygge parodontose og andre sundhedsproblemer på. Du bør bør børste dine tænder to gange om dagen med en tandbørste og tandpasta og bruge tandtråd en gang om dagen. Du bør også besøge din tandlæge til regelmæssig kontrol og rengøring. For at børste dine tænder ordentligt skal du bruge en tandbørste og tandpasta. Sørg for at bruge lidt vand for at aktivere tandpastaen når du børster tænder. Det er ligemeget om du gør det før og/eller efter du har puttet tandpasta på. Det vigtigste er, at din tandpasta bliver lidt våd. Derefter skal du børste i cirkulære bevælger og komme ind og ramme de rigtige steder på tænderne.

Dine tænder fortjener det bedste

Paradentose er en alvorlig tilstand som man for alt i verden helst vil undgå. Det er altid nemmest at forebygge fremfor at behandle. Man skal derfor huske at passe på sine tænder, og børste dem ordentligt og regelmæssigt. Derfor er det vigtigt at gå regelmæssigt til tandlæge for at få professionel tandrensning og praktisere god mundhygiejne i hjemmet for at mindske risikoen for at udvikle parodontose eller andre kroniske lidelser. Så husk, pas på dine tænder! Du har nemlig kun 1 sæt tænder.