Hvis du tager et kig bag på din shampoo-, balsam- eller hårkur, kan du hurtigt blive overvældet af de mange forskellige ingredienser. Listen er lang, og du kender helt sikkert ikke engang halvdelen af navnene. Ingredienserne har dog stor betydning for dit hår – og det er derfor vigtigt, at du tager stilling til, hvad der er i dine hårplejeprodukter. I denne artikel nævner vi blot 3 ingredienser, du bør gå en stor bue udenom, når du skal vælge hårplejeprodukter.

Sulfater

Sulfater er meget almindelig i bl.a. shampoo, sæbe, ansigtsrens og endda i tandpasta. Det er et skummemiddel, der får produktet til at skumme, når du bruger det. Sulfater har til opgave at rense dit hår for olie og snavs. Det er jo i sig selv en god ting, men der er simpelthen nogle sulfater, der er så stærke, at de fjerne de naturlige olier i hår og hovedbund – og det kan have negative konsekvenser for dit hår. Hvis du f.eks. døjer med tørt hår, kan det føre til at dit hår knækker eller at du slider unødigt meget på hårstråenes struktur. Du kan meget hurtigt finde ud af, om der er sulfater i dine produkter ved at tage et kig på ingredienslisten. Sulfater gemmer sig nemlig under navne som:

  • Sodium Laureth Sulfate (SLES)
  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  • Sodium Lauryl Ether Sulfat
  • ATEA Lauryl Sulfate
  • TEA-dodecylbenzenesulfonat
  • Sodium Alkylbenzenesulfonat
  • Ammonium eller Sodium Xylenesulfonat

Hvis du finder nogle af disse på ingredienslisten, bør du smide din shampoo ud og købe en ny.

Parabener

Parabener er syntetisk konservering, som gør at bl.a. hud- og hårpleje har en lang holdbarhed og er også med til at forhindre bakterie- og svampevækst. Shampoo med parabener kan dog medføre nogle sundhedsmæssige problemer, som f.eks. tør hovedbund, tørt og kruset hår, allergi samt kløe og irritation i hovedbunden. Det kan være meget svært at komme af med, når man først har fået det. Shampoo uden parabener er dog et meget mere skånsomt produkt, som har en lav hudirritation. Den hjælper hovedbunden med at opretholde hårets naturlige balance – og samtidig er den også den miljøvenlige løsning.

Silikone

Silikoner er vandafvisende og kemisk holdbare, og de er dermed svære at vaske ud af håret. Silikone forhindrer fugt og andre plejeingredienser i at trænge ind, og det kan føre til tørt og skrøbeligt hår med splittede ender. Støv og snavs vil også klistre sig til håret og påvirke hovedbundens balance. Det vil føre til en fedtet og kløende hovedbund og på lang sigt resultere i tyndere hår. Silikoner er altså med til at skabe en midlertidig illusion af sundt, glat og skinnende hår, men fordi det opbygges i lag, kan dit hår blive tungt og forekomme fedtet – og disse skader kan være svært at komme af med igen.

Det kan være svært at finde rundt i, hvilke hårplejeprodukter man kan stole på i dag, men hvis du gerne vil være sikker på, at dine hårplejeprodukter ikke indeholder hverken sulfater, parabener og silikoner, så anbefaler vi, at du vælger produkterne fra I.C.O.N. ECOTECH. De har flere forskellige serier, der dækker et væld af hårproblemer, så du kan helt sikkert finde en shampoo, balsam og hårkur, der passer perfekt til dit hår. Se udvalget her: https://iconproducts.dk/