Når båden skal klargøres til en ny sæson, kræver det ofte en frisk omgang bundmaling. I mange tilfælde er det dog ikke nok bare at rengøre og male båden. Ofte skal den gamle bundmaling fjernes først. Det er især en god idé i følgende tilfælde:

Hvis der er for mange lag gammel maling. Med årene vil der være opbygget mange lag af maling, og det vil på et tidspunkt blive så tykt, at det begynder at skalle af. Hvis du påfører ny maling på en dårlig vedligeholdt bund, hvor malingen er ved at skalle af, har den nye maling svært ved at hæfte sig fast – og det er både spild af god bundmaling, men faktisk også en unødig miljøbelastning. I sådanne tilfælde er det nødvendigt at rense al malingen af ned til primeren.

 

Hvis du skifter til nye malingssystemer. Det er ikke sikkert, at det nye malingssystem kan binde på det eksisterende. Det er især tilfældet, hvis du skifter mellem fabrikanter eller forskellige malingsteknologier. Der er også mange nye og mindre miljøskadelige malinger, der ikke vil kunne binde på traditionelle malinger og omvendt.

Hvis du oplever glasfiberpest (osmose). Mange, især ældre både lider af glasfiberpest. Det er en sygdom i glasfiberen, som viser sig i form af små blærer kaldet osmose. Hvis du oplever det på din båd, skal du foretage en fuldstændig afrensning, ikke bare af malingen, men også af den primer og gelcoat, der beskytter båden/glasfiberen mod vandindtrængning. Når det er gjort, anbefaler vi, at du benytter Hempel light primer, som er en vandtæt grundig, der forhindrer vandet i at trænge ind og dermed mindsker risikoen for osmose fremover.

Fjern bundmaling korrekt

Grovafrensning

Hvis du er i den situation, at du skal slibe eller helt fjerne den gamle bundmaling, har du brug for det rette værktøj. Ved grov afrensning, hvor du skal fjerne al maling ind til primere, anbefaler vi, at du anvender et specielt vakuumskrabejern. Det er generelt hurtigere og mere effektivt end slibemaskiner. Jernet kan kobles til en støvsuger, så spildprocenten er meget lav. Det kræver dog stadig efterbehandling med slibemaskine, så bunden bliver helt jævn, igen tilsluttet en støvsuger.

Totalafrensning

Hvis du har konstateret glasfiberpest, skal du både fjerne maling, primer og gelcoat. Her anbefaler vi en speciel høvl (Gel Planer), som kobles til støvsugeren. Den efterlader en pæn og plan overfalde, som skal efterbehandles med en let sandsvirpning med vandinjektion for at slå eventuelle dybereliggende osmoseblærer i stykker. Gel Planeren er en kostbar maskine, så vi anbefaler, at du lejer den efter behov.